USA klesly víc než se čekalo, Fed dá 800 miliard

26.11.2008 20:51

 

Washington - Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesala rychleji, než se původně očekávalo. Podle ministerstva obchodu se hrubý domácí produkt snížil o 0,5 procenta místo původně uváděných 0,3 procenta. Pro Spojené státy jde o nejprudší pokles za posledních sedm let.

Mohou za to hlavně spotřebitelé, kteří méně utráceli. Jejich výdaje klesly dokonce nejníž za posledních 28 let. Ve druhém čtvrtletí v řadě se také snížily zisky firem a nižší byly i firemní investice, dodalo ministerstvo.

Spojené státy se tak pomalu blíží recesi, která je definována jako pokles ekonomického růstu nejméně dvě čtvrtletí za sebou.

Fed do ekonomiky nalije další stovky miliard

Americká centrální banka (Fed) současně oznámila, že ekonomiku podpoří dalšími 800 miliard dolarů. Vynaloží je na odkup dluhů a cenných papírů vázaných na hypotéky. "Tato akce má redukovat náklady a zvýšit dostupnost úvěrů pro nákupy domů, které by měly podpořit trh s nemovitostmi a zlepšit obecné finanční podmínky," stojí v prohlášení Fedu.

Podle dostupných informací hodlá centrální banka vykoupit dluhy Fannie Mae, Freddie Mac a Federal Home Loan Banks za 100 miliard dolarů a za 500 miliard dolarů hypotéky kryté cennými papíry. Zbylých 200 miliard by mělo posloužit ke koupi spotřebitelských dluhových cenných papírů.

zdroj:aktualne.cz

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode