5 nej zpráv z byznysu

24.09.2014 13:55

ČSA propustí sedmdesát pilotů a dalších 200 zaměstnanců

České aerolinieČeské aerolinie (ČSA) oznámily úřadu práce propuštění 77 pilotů a více než 200 stevardů a dalších lidí, stavy se tak sníží o třetinu. Upozornil na to web Echo24.cz. Čísla potvrdil šéf Českého sdružení dopravních pilotů ČSA (CZAPLA) Stanislav Fiala. Mluvčí ČSA Daniel Šabík uvedl, že firma se snaží ve spolupráci s partnery z aliance SkyTeam zprostředkovat pro některé profese novou práci.

Šabík uvedl, že propouštění je nezbytnou reakcí na vyřazení letadel A320 z flotily společnosti, které je zase součástí snahy zajistit firmě udržitelný provozní zisk. Podle něj se propouštění týká zhruba 70 pilotů, 150 palubních průvodčích a asi 60 administrativních pracovníků. "Například ze strany Korean Air nebo Aeroflotu je prostor zaměstnat většinu pilotů Airbus A320, pro které ČSA již nebudou mít uplatnění," uvedl.

IIF: Ukrajina potřebuje větší finanční pomoc od MMF i EU

Záchranný program Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro Ukrajinu bude pravděpodobně zapotřebí rozšířit, větší finanční pomoc bude Kyjev potřebovat rovněž od Evropské unie. Uvedl to v úterý podle agentury Reuters Ústav pro mezinárodní finance (IIF), což je globální asociace sdružující zhruba pět set finančních institucí, včetně největších světových bank.

MMF koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (přes 360 miliard korun), který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Ta se nyní potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem.

Realitní kancelář Maxima mění majitele

Realitní kancelář Maxima Reality koupila firma, za kterou stojí developerská skupina Finep. Cenu prodávající ani kupující nezveřejnili. Maxima Reality je jedna z největších realitních kanceláří v Česku. Loni zprostředkovala obchody s nemovitostmi v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun a utržila téměř 60 milionů. Finep zase patří mezi největší české rezidenční developery.

Šéf ruského Fordu: Trh čekají dva slabé roky

Ruský automobilový trh v příštích dvou letech pravděpodobně nečeká žádné výrazné oživení ze současného útlumu. Agentuře Reuters to řekl generální ředitel ruského společného podniku americké automobilky Ford Motor Ted Cannis. Poptávku po autech v Rusku tlačí dolů zpomalení hospodářského růstu, za kterým stojí především negativní dopady ukrajinské krize. "Neexistují žádné známky toho, že se situace v příštích dvou letech rychle zlepší," uvedl Cannis.

V srpnu tempo meziročního poklesu prodeje nových osobních a lehkých užitkových aut na ruském trhu podle podnikatelské asociace AEB zrychlilo na téměř 26 procent z červencových 23 procent.

Harrachovští skláři dostali evropské ocenění

Česká sklárna Novosad&syn získala v úterý v Bruselu ocenění evropské sítě Enterprise Europe Network, podporující mezinárodní kontakty malých a středních firem. Cenu harrachovská firma dostala za svou úspěšnou spolupráci s britským studiem Rokos Design.

"V životě mne nejvíce fascinují lidé, kteří umí věci, které já neumím," řekl o sklářích z Harrachova při přebírání ceny britský designér Jim Rokos. Jeho skleněná váza s názvem Gauge Vase se naklání podle toho, jak v ní ubývá vody. Přestože oslovoval nejrůznější sklárny, vázu se stále v potřebné kvalitě a za požadovanou cenu podařilo vyrobit až v Harrachově.

Autoři: acČTK

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode